Czystość w gastronomii - jak o nią zadbać?

10 sierpnia 2016

 

Do prawidłowego funkcjonowania lokalu gastronomicznego, niezbędna jest dbałość o wiele elementów. Jednym z nich jest zachowanie odpowiedniego poziomu higieny i czystości. Ma to znaczenie na wielu poziomach. Nie trzeba wspominać o czystości miejsc przeznaczonych dla klientów, ale warto pamiętać również o należytym poziomie higieny w innych miejscach restauracji, kawiarni i pozostałych lokali gastronomicznych.

 

Niezwykle ważne jest, aby zadbać o regularne czyszczenie urządzeń gastronomicznych. W wielu przypadkach jest to pomijane, ze względu na ignorancję właściciela, menedżera czy pracowników. Często brakuje na to czasu, przez co ta czynność jest pomijana, bądź wykonywana zbyt rzadko. Niewłaściwe obchodzenie się ze sprzętem, do czego zalicza się między innymi brak zachowania odpowiedniego poziomu czystości, jest jednym z powodów uszkodzeń i awarii tych urządzeń.

 

Dobrym przykładem jest kawiarnia, w której podstawowym elementem wyposażenia są ekspresy do kawy. Jest to urządzenie szczególnie podatne na uszkodzenia, wymagające regularnych kontroli. Niezbędne jest zatem wyposażenie kawiarni w profesjonalne akcesoria do czyszczenia, dzięki którym ekspresy można będzie użytkować przez długi czas. W skład takich akcesoriów powinny wchodzić szczoteczki do czyszczenia, a także akcesoria chemiczne.

 

Regularnej konserwacji i dokładnego czyszczenia wymagają także urządzenia grzewcze. Znajdują się one niemal w każdym lokalu gastronomicznym. Ich działanie charakteryzuje się tworzeniem przypaleń, zanieczyszczeń tłuszczowych czy smolistych. Tego typu zabrudzenia uniemożliwiają bezpieczne przygotowywanie posiłków, a także mogą powodować awarię tych urządzeń. Również w tym wypadku konieczna jest dbałość o wysoki poziom czystości. Potrzebne do tego są wysokiej jakości środki chemiczne, które usuną zabrudzenia i pozwolą Ci w pełni korzystać z Twoich urządzeń.

 

Czystość jest ogromnie istotna również jeśli chodzi o urządzenia sanitarne. Jest to ważne nie tylko z punktu widzenia Twojego komfortu pracy, czy dbałości o urządzenia, ale także jeśli chodzi o wymogi instytucji sanitarno-epidemiologicznych. Wiele powierzchni w kuchni i innych miejscach w gastronomii, ma kontakt z żywnością i wymaga szczególnej ochrony - regularnego czyszczenia oraz dezynfekcji. Zatem odpowiednie preparaty chemiczne to kolejny niezbędny element wyposażenia loakli gastronomicznych.

Czystość w gastronomii - jak o nią zadbać?Czystość w gastronomii - jak o nią zadbać?Czystość w gastronomii - jak o nią zadbać?Czystość w gastronomii - jak o nią zadbać?Czystość w gastronomii - jak o nią zadbać?Czystość w gastronomii - jak o nią zadbać?