Dobrze zaprojektowany lokal gastronomiczny może być kluczowym czynnikiem w uzyskaniu odpowiedniego zysku ze sprzedaży. W tym artykule odpowiemy na kilka pytań, które mogą się nasunąć podczas przygotowywania projektu. Dowiedz się, jak odpowiednio podzielić powierzchnię, dobrać meble, urządzenia i inne
wyposażenie, jak sprawić, żeby lokal się wyróżniał i zapadł w pamięć klientom. Czy lepiej działać schematycznie, czy może pozwolić sobie na więcej kreatywności?
Jak stworzyć projekt piekarni lub cukierni
Projekt cukierni, piekarni, kawiarni, restauracji czy innego lokalu gastronomicznego powinien być przede wszystkim zgodny z przepisami, m.in. sanitarno-epidemiologicznymi oraz dopasowany do parametrów lokalu i rodzaju działalności. Warto dowiedzieć się, jaka jest przewidywana liczba odwiedzających, ilość sprzedawanego asortymentu i inne istotne dane, które mogą przydać się w projekcie. Przykładowo - nie może dojść do sytuacji, w której zaplanujemy zbyt wiele regałów czy witryn do ekspozycji, a nie będzie w nich czego umieścić.
Kolejną istotną rzeczą jest odpowiedni układ pomieszczenia, z podziałem na strefy, m. in. strefę sprzedażową i strefę konsumpcyjną. Należy zastanowić się, jak dużo miejsca przeznaczyć na daną strefę, aby swobodnie obsługiwać klientów, a jednocześnie nie zostawić zbyt wiele niepotrzebnej, niewykorzystanej przestrzeni. W zależności od rozmiaru i przeznaczenia lokalu, warto zastanowić się nad stworzeniem innych stref, np. strefy samoobsługowej lub wypoczynkowej.
Oprócz powierzchni widocznej dla klientów, dobrego i przemyślanego projektu wymaga także szeroko rozumiane "zaplecze" lokalu. Przestrzeń ta musi wystarczyć między innymi do składowania towaru, a także, w niektórych przypadkach, przygotowywania posiłków, potrzebna jest więc odpowiednia ilość miejsca i dobry projekt. Warto zaplanować zaplecze tak, aby było jak najmniej widoczne z wnętrza lokalu. Trzeba pamiętać też o szczegółach, które mogą mieć duży wpływ na komfort klientów, np. żeby ewentualna dostawa towaru nie przeszkadzała gościom sklepu, a wszytskie urządzenia i towary były łatwo dostępne dla obsługi.
W projekcie przestrzeni użytkowej warto postawić na ciekawe detale, które będą wyróżniać wnętrze. Charakterystyczne elementy dekoracyjne przykuwają uwagę klientów i zapadają im w pamięć. Stanowią też pretekst do rozmowy z innymi osobami, co tworzy efekt marketingu szeptanego. Warto czasem odejść od powtarzanych przez lata schematów i zdecydować się na innowacyjne rozwiązania.
Wyposażenie cukierni/piekarni
Kluczowym elementem w projektowaniu lokalu gastronomicznego i jego późniejszego wizerunku, jest wyposażenie w odpowiednie meble i urządzenia gastronomiczne. Podstawowymi urządzeniami znajdującymi się w cukierni czy piekarni są regały i witryny ekspozycyjne. Warto zadbać, aby łączyły w sobie estetykę i funkcjonalność. Powinny właściwie komponować się z otoczeniem i w atrakcyjny sposób eksponować umieszczone w nich produkty. Przy projekcie należy ustalić jak wiele tych urządzeń jest nam potrzebnych, aby we właściwy sposób wykorzystać dostępną przestrzeń. Podobnie należy postępować, jeśli chodzi o meble znajdujące się w części widocznej dla klientów - zarówno w strefie sprzedażowej, jak i konsumpcyjnej czy wypoczynkowej. Klienci odwiedzający lokale gastronomiczne, oprócz zwykłej chęci zaspokojenia głodu, pragną miło spędzić czas w ciekawie wystrojonym wnętrzu.
Połączenie funkcjonalności z estetyką będzie zatem Twoim kluczem do sukcesu. Badacze kultury i antropologii mawiają bowiem, że człowiek jako jedyna istota ze świata zwierząt pragnie, aby przedmioty i urządzenia znajdujące się wokół niego, były nie tylko funkcjonalne, ale i piękne.
Dobrze zaprojektowany lokal gastronomiczny może być kluczowym czynnikiem w uzyskaniu odpowiedniego zysku ze sprzedaży. W tym artykule odpowiemy na kilka pytań, które mogą się nasunąć podczas przygotowywania projektu. Dowiedz się, jak odpowiednio podzielić powierzchnię, dobrać meble, urządzenia i inne wyposażenie, jak sprawić, żeby lokal się wyróżniał i zapadł w pamięć klientom. Czy lepiej działać schematycznie, czy może pozwolić sobie na więcej kreatywności?
Projekt cukierni, piekarni, kawiarni, restauracji czy innego lokalu gastronomicznego powinien być przede wszystkim zgodny ze wszystkimi przepisami, m. in. sanitarno-epidemiologicznymi oraz parametrami lokalu. Warto dowiedzieć się, jaka jest przewidywana liczba odwiedzających, ilość sprzedawanego asortymentu i inne istotne dane, które mogą przydać się w projekcie. Przykładowo - nie może dojść do sytuacji, w której zaplanujemy zbyt wiele regałów czy witryn do ekspozycji, a nie będzie w nich czego umieścić.
Kolejną istotną rzeczą jest odpowiedni układ pomieszczenia, z podziałem na strefy, m. in. strefę sprzedażową i strefę konsumpcyjną. Należy zastanowić się, jak dużo miejsca przeznaczyć na daną strefę, aby swobodnie obsługiwać klientów, a jednocześnie nie zostawić zbyt wiele niepotrzebnej, niewykorzystanej przestrzeni. W zależności od rozmiaru i przeznaczenia lokalu, warto zastanowić się nad stworzeniem innych stref, np. strefy samoobsługowej lub wypoczynkowej. Oprócz powierzchni widocznej dla klientów, odpowiedniego projektu wymaga także szeroko rozumiane "zaplecze" lokalu.
W projekcie warto postawić na ciekawe detale, które będą wyróżniać wnętrze. Charakterystyczne elementy dekoracyjne przykuwają uwagę klientów i zapadają im w pamięć. Stanowią też pretekst do rozmowy z innymi osobami, co tworzy efekt marketingu szeptanego. Warto czasem odejść od powtarzanych przez lata schematów i zdecydować się na innowacyjne rozwiązania.
Kluczowym elementem w projektowaniu lokalu gastronomicznego i jego późniejszego wizerunku, jest wyposażenie w odpowiednie meble i urządzenia gastronomiczne. Podstawowymi urządzeniami znajdującymi się w cukierni czy piekarni są regały i witryny ekspozycyjne. Warto zadbać, aby łączyły w sobie estetykę i funkcjonalność. Powinny właściwie komponować się z otoczeniem i w atrakcyjny sposób eksponować umieszczone w nich produkty. Przy projekcie należy ustalić jak wiele tych urządzeń jest nam potrzebnych, aby we właściwy sposób wykorzystać dostępną przestrzeń. Podobnie należy postępować, jeśli chodzi o meble znajdujące się w części widocznej dla klientów - zarówno w strefie sprzedażowej, jak i konsumpcyjnej czy wypoczynkowej. Klienci odwiedzający lokale gastronomiczne, oprócz zwykłej chęci zaspokojenia głodu, pragną miło spędzić czas w ciekawie wystrojonym wnętrzu.
Połączenie funkcjonalności z estetyką będzie zatem Twoim kluczem do sukcesu. Badacze kultury i antropologii mawiają bowiem, że człowiek jako jedyna istota ze świata zwierząt pragnie, aby przedmioty i urządzenia znajdujące się wokół niego, były nie tylko funkcjonalne, ale i piękne.