27 października 2016
Współcześnie przygotowywanie drinków stało się nie tylko podstawową umiejętnością barmanów. Nie jest to już standardowy proces, jaki można było kiedyś obserwować w barach czu pubach. Obecnie jest to sztuka, której barmani uczą się od swoich...
Blog gastronomiczny
20 października 2016
Chcesz poczuć się jak w Meksyku lub w Kalifornii? Wcale nie musisz wydawać wielu pieniędzy i jechać przez pół świata, żeby zasmakować tamtejszej atmosfery. Jednym z ważnych elementów powyższych regionów świata jest tamtejsza kuchnia, której...
13 października 2016
O tym jak popularny jest Facebook na świecie, najlepiej świadczą liczby. Na całym świecie zarejestrowanych na nim jest ponad 1,6 miliarda aktywnych użytkowników, z czego ponad miliard odwiedza go codziennie. W Polsce liczba użytkowników...
6 października 2016
Na czym właściwie polega prowadzenie lokalu GASTRONOMICZNEGO? Kiedy zadajemy sobie takie pytanie, możemy dojść do wniosku, że w zasadzie chodzi tylko o jedno - odpowiednie zarządzanie temperaturą. Banalne? Składa się na to jednak szereg...
30 września 2016
Aby odpowiedzieć na pytanie postawione w tytule, należy postawić się w dwóch zasadniczo odmiennych rolach. Inne zdanie na temat umiejscowienia lokalu gastronomicznego mogą mieć jego właściciele i ludzie nim zarządzający, a odmienne jego...
15 września 2016
Na przestrzeni ostatnich lat coraz bardziej popularne stają się lokale, w których można skosztować wysmakowanych, oryginalnych drinków czy koktajli. Mowa o cocktail barach, które często spotykane są pod spolszczoną nazwą koktajl bary. Rosnący...
7 września 2016
Wyobraź sobie, że jesteś w obcym mieście na wakacjach, podczas wizyty u znajomych lub z innej okazji. Wyobraź sobie, że przeprowadziłeś się do innego miejsca. Wyobraź sobie, że zapraszasz w ciekawe miejsce bliską Ci osobę. Wyobraź sobie, że...
24 sierpnia 2016
Pojęcie sezonowości w gastronomii może się kojarzyć nieco dwuznacznie. W zależności od wielu czynników, może ona przynosić znaczące korzyści, ale czasem przysparza właścicielom lokali gastronomicznych wielu problemów. Najbardziej znanym...
10 sierpnia 2016
Do prawidłowego funkcjonowania lokalu gastronomicznego, niezbędna jest dbałość o wiele elementów. Jednym z nich jest zachowanie odpowiedniego poziomu higieny i czystości. Ma to znaczenie na wielu poziomach. Nie trzeba wspominać o czystości...
3 sierpnia 2016
Prowadząc działalność gastronomiczną, niezależnie od tego jakiego typu lokalu jesteś właścicielem, musisz pamiętać o zachowaniu spójności. Wszystkie elementy muszą do siebie pasować, aby klient miał jasność i pewność, że znajduje się we...
11 lipca 2016
Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga odpowiednich relacji z klientami, które pomagają w budowaniu trwałych więzi i stałej grupy osób, które odwiedzają nasz lokal. Warto zastanowić się, jak te relacje stworzyć i utrzymać na dobrym, wysokim...
6 lipca 2016
Wiele restauracji, kawiarni i innych lokali gastronomicznych przyciąga swoich klientów hasłem "Czuj się jak u siebie w domu". Warto zastanowić się, co to stwierdzenie naprawdę znaczy. We współczesnych czasach niemal w każdym domu znajduje się...
22 czerwca 2016
W krajach Europy Zachodniej, a w szczególności na Wyspach Brytyjskich, bardzo popularne jest oglądanie wydarzeń sportowych w gronie znajomych. Pasjonaci sportu gromadzą się w specjalnie przystosowanych do tego sport barach, gdzie wspólnie...
15 czerwca 2016
Jeśli zastanawiasz się, jak poprawić jakość obsługi w Twojej restauracji lub innym lokalu gastronomicznym, warto zdecydować się na badanie z wykorzystaniem "tajemniczego klienta". Jest to coraz bardziej popularna metoda zbierania informacji na...
8 czerwca 2016
Właściciele hoteli już od dawna zauważają tendencję, że hotele nie są wyłącznie miejscami do noclegu i odpoczynku. We współczesnych czasach hotel pełni wiele innych funkcji. Szczególnie dla klientów biznesowych, oferta hotelowa powinna być jak...
25 maja 2016
Na sukces w prowadzeniu kawiarni składa się wiele elementów. Lokal musi być dobrze zlokalizowany, wyposażony w odpowiednie urządzenia, muszą w nim pracować doświadczeni pracownicy. Warto skupić się jednak na rdzeniu naszego produktu, a więc na...
19 maja 2016
Niezależnie od tego jaki lokal gastronomiczny prowadzisz, czy jest to piekarnia-cukiernia, kawiarnia, restauracja czy inne miejsce, zadbaj o swój wizerunek i marketing. Specjaliści w branży marketingowej mawiają, że "mając słaby produkt, ale dobry...
12 maja 2016
[image id=2]
Lody i desery lodowe są bardzo popularne i kuszą ludzi w każdym wieku. Szczególnie w okresie wiosenno-letnim ich sprzedaż w cukierniach, lodziarniach, czy kawiarniach jest bardzo wysoka. Chciałbyś w profesjonalny sposób...
6 maja 2016
Kiedy chcemy otworzyć własną piekarnię lub cukiernię, zastanawiamy się co będzie niezbędne do prowadzenia takiego lokalu. Na myśl przychodzi w pierwszej kolejności: odpowiednie umiejscowienie sklepu, elegancki wystrój, dobór wykwalifikowanego...
10 marca 2016
Z pewnością wielu z nas marzy o otworzeniu swojego biznesu. Ciekawym pomysłem na własną działalność jest założenie pizzerii. Miejsca, w których sprzedaje się jedzenie przeznaczone dawniej dla włoskiej biedoty, robią w XXI wieku furorę na całym...