18 grudnia 2021
Sumiennie i profesjonalne stworzony projekt technologiczny zaplecza gastronomicznego to klucz do dobrze funkcjonującego lokalu. Goście zwracają uwagę przede wszystkim na wystrój wnętrza, jakość obsługi i smakowitość dań, lecz to, co dzieje się...
Przydatne porady dotyczące prowadzenia gastronomii
Ciekawe artykuły z branży gastronomicznej
21 sierpnia 2020
W punktach handlowych, podobnie jak w wielu innych zakładach pracy, obowiązują określone zasady BHP. Od ich przestrzegania często zależy zdrowie, a nawet życie samych pracowników sklepu, jak również klientów. Szczególna odpowiedzialność w tym...
5 stycznia 2020
Chcąc zagwarantować swoim klientom najwyższą jakość, zarówno świadczonych usług, jak i sprzedawanych produktów, zdecydowanie nie należy oszczędzać na wyposażeniu sklepu spożywczego. Bez względu na charakter prowadzonej działalności odpowiednie...
10 listopada 2017
Profesjonalne urządzenia grzewcze to niezbędny element wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Są one równie istotne w okresie letnim, jak i zimowym - przecież Twoi klienci zawsze oczekują odpowiednio przygotowanych posiłków. Inną sprawą jest...
3 listopada 2017
Otwierasz sklep czy lokal? Remontujesz? Zmieniasz koncepcję? Wszystkie te działania łączą się często z wymianą sprzętu gastronomicznego. W tym momencie warto się zastanowić nad doborem urządzeń. Jedną z najważniejszych decyzji jest dokonanie...
3 października 2017
Z pewnością wielu z Was spotkało się z sytuacją, kiedy chcieliście odwiedzić jakiś lokal, ale było to wtedy to niemożliwe. Jak się później okazało, spowodowane to było trwającą lub wkrótce rozpoczynającą się tam imprezą zamkniętą. W takich...
25 sierpnia 2017
Decydując się na otwarcie lokalu gastronomicznego, stajesz przed podjęciem wielu decyzji, które będą miały bardzo duży wpływ na jego funkcjonowanie. Jedną z najważniejszych kwestii jest dobór wyposażenia takiego lokalu. Jest to niezwykle...
22 sierpnia 2017
Okres wakacyjny to szczególny czas w ciągu każdego roku kalendarzowego. Wyjątkowość tego okresu przejawia się także w działalności branży gastronomicznej. W ciągu 3-4 miesięcy letnich, począwszy od czerwca do września, lokale gastronomiczne...
4 lipca 2017
Zarówno sklepy, jak i profesjonalne lokale gastronomiczne wymagają stosowania nowoczesnych, niezawodnych urządzeń gastronomicznych. Dzięki nim, codzienna praca przebiega szybko i sprawnie. Doskonałym przykładem są krajalnice gastronomiczne, które...
23 czerwca 2017
Odpowiednie urządzenia grzewcze to niezbędny element wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Warto zadbać, aby były one jak najwyższej jakości. Współczesne urządzenia grzewcze cechują się zastosowaniem nowoczesnych rozwiązań...
2 czerwca 2017
Kawa to współcześnie jeden z najchętniej wybieranych napojów przez konsumentów. Jest ona doskonała podczas spotkań towarzyskich oraz w wielu innych sytuacjach. Aby jej smak i zapach był zawsze wspaniały, należy zadbać o odpowiednie urządzenia...
5 stycznia 2017
Chciałbyś mieć pewność, że klienci Twojego lokalu będą mieli dostarczone smaczne posiłki, a Twoi pracownicy będą mogli pracować w kuchni przy pomocy nowoczesnych, niezawodnych narzędzi? W tym celu powinieneś pamiętać nie tylko o maszynach i...
6 października 2016
Na czym właściwie polega prowadzenie lokalu GASTRONOMICZNEGO? Kiedy zadajemy sobie takie pytanie, możemy dojść do wniosku, że w zasadzie chodzi tylko o jedno - odpowiednie zarządzanie temperaturą. Banalne? Składa się na to jednak szereg...
24 sierpnia 2016
Pojęcie sezonowości w gastronomii może się kojarzyć nieco dwuznacznie. W zależności od wielu czynników, może ona przynosić znaczące korzyści, ale czasem przysparza właścicielom lokali gastronomicznych wielu problemów. Najbardziej znanym...
10 sierpnia 2016
Do prawidłowego funkcjonowania lokalu gastronomicznego, niezbędna jest dbałość o wiele elementów. Jednym z nich jest zachowanie odpowiedniego poziomu higieny i czystości. Ma to znaczenie na wielu poziomach. Nie trzeba wspominać o czystości...
19 maja 2016
Niezależnie od tego jaki lokal gastronomiczny prowadzisz, czy jest to piekarnia-cukiernia, kawiarnia, restauracja czy inne miejsce, zadbaj o swój wizerunek i marketing. Specjaliści w branży marketingowej mawiają, że "mając słaby produkt, ale dobry...