Palarnia w lokalu gastronomicznym - za czy przeciw?

8 grudnia 2016

Wedle obowiązujących przepisów, palenie papierosów w miejscach publicznych jest zabronione. Miejscami publicznymi są oczywiście również lokale gastronomiczne, które jeszcze kilkanaście lat temu przepełnione były dymem tytoniowym. Stwarzało to pewien specyficzny klimat, szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę bary, puby czy kluby nocne. Wielu gościom takich lokali dym wydobywający się z papierosów nie tylko nie przeszkadzał, uważali go za coś naturalnego, a nawet przyjemnego i niezbędnego w tego typu miejscach.

 

Od pewnego czasu, widok unoszącego się dymu w lokalach gastronomicznych jest już praktycznie nie do zaobserwowania. Właściciele i osoby zarządzające restauracjami, kawiarniami i innymi placówkami gastronomicznymi muszą dostosować się do stosownych norm i przepisów. Wciąż jednak spora grupa klientów nie wyobraża sobie pobytu w barze czy pubie bez możliwości odpalenia papierosa. Co zrobić w takiej sytuacji?

 

Przepisy dopuszczają możliwość palenia tytoniu w lokalu gastronomicznym, jednak musi się to odbywać w odpowiednich warunkach. Właściciele muszą zadbać o to, aby pomieszczenie dla palaczy było wyodrębnione konstrukcyjnie od pozostałych pomieszczeń znajdujących się w lokalu. Oprócz tego, w takich miejscach konieczna jest wentylacja mechaniczna lub system filtracyjny, który dba o to, aby dym nie miał szans przedostać się do innych pomieszczeń.

 

Warto dodać, że zakaz palenia dotyczy także tzw. "e-papierosów", które jeszcze do niedawna można było używać w miejscach publicznych. Ze względu jednak na najnowsze wyniki badań potwierdzające szkodliwość tych wyrobów, "e-papierosy" zostały potraktowane w ten sam sposób co tradycyjne papierosy.

 

Badania wskazują również, że liczba palących Polaków stale się zmniejsza. Obecnie około 30% populacji w Polsce regularnie pali papierosy. Symulacje przeprowadzone przez badaczy pokazują, że ten odsetek będzie jeszcze bardziej się zmniejszał. Warto zatem zadać sobie pytanie, czy palarnia w lokalach gastronomicznych rzeczywiście jest konieczna. Jej brak pozwoli między innymi na wygospodarowanie większej ilości miejsca w lokalu, czy też brak ponoszenia kosztów wykonania oddzielnego miejsca oraz instalacji dodatkowej wentylacji.

 
 

 

 

Palarnia w lokalu gastronomicznym - za czy przeciw?Palarnia w lokalu gastronomicznym - za czy przeciw?