Widelce
Produktów: 108Wykwintny obiad w restauracji przygotowany dla kilkudziesięciu lub kilkuset gości czy też naprędce przyrządzony posiłek w domu dla jednej osoby lub całej rodziny… Te z pozoru tak różne sytuacje łączy jeden szczegół – konieczność wykorzystywania sztućców, takich jak łyżki, noże czy widelce w trakcie spożywania dania. Zwłaszcza te ostatnie z wymienionych akcesoriów stanowią niezbędny element każdej zastawy stołowej. Choć poszczególne egzemplarze tych przyborów kuchennych często różnią się między sobą wielkością, stopniem dekoracyjności oraz przeznaczeniem, mają jeden punkt wspólny, którym jest posiadanie ząbków oraz uchwytu. Ich uniwersalność oraz szeroki zakres zastosowania powodują, że praktycznie nie ma takiego domu, mieszkania oraz hotelu czy restauracji, w których nie byłyby one obecne (często w kilku lub kilkunastu zestawach). Nic dziwnego zatem, że przy urządzaniu kuchni w pierwszej kolejności myślimy o nabyciu kompletu sztućców, z widelczykami na czele. Dowiedz się, jakie widelce najlepiej nabyć do domowej kuchni oraz punktu gastronomicznego.
21,61 zł22,51 zł
Wysyłamy w 24 godziny
Widelce – różne rodzaje
Z reguły mało kto zastanawia się nad faktycznym przeznaczeniem używanych przez siebie sztućców. Widelczyki w ogólnym rozumieniu tego słowa służą człowiekowi do nabijania na nie kawałków potraw i wkładania ich do ust. Być może w warunkach domowych uniwersalność zastosowania tych sztućców przy różnych okazjach jest zrozumiała i nie budzi żadnych większych zastrzeżeń. Mimo to warto zdać sobie sprawę z tego, że do różnych typów tego rodzaju akcesoriów przypisano odmienne przeznaczenie. Kwestia ta nabiera szczególnego znaczenia podczas posiłków serwowanych w restauracji, jak również uroczystych obiadów spożywanych w większym gronie rodziny i znajomych. Mając to na uwadze, w naszym sklepie przygotowaliśmy bogatą ofertę widelczyków na każdą okazję. Znajdziesz tutaj przede wszystkim widelce:
- obiadowe (stołowe) – standardowo są to duże przybory, wyposażone w cztery regularnie ułożone względem siebie zęby;
- do ryb i innych owoców morza– sztućce o łopatkowatym kształcie, z szeroko rozstawionymi ząbkami, których liczba oscyluje w granicach 3-4;
- do przystawek – akcesoria z charakterystycznymi, krótkimi „widełkami”;
- do ciast, tortów i deserów – widelczyki o wielkości łyżeczki do herbaty, z 2-3 ząbkami;
- do homarów – zakończone z jednej strony dwoma ząbkami o zaokrąglonych końcówkach, a z drugiej charakterystycznymi „szczypcami”
- do mięs – wykonane bez zagięć i spawów, zaopatrzone w dwa szeroko rozstawione zęby;
- do serwowania potraw;
- do przewracania smażonych lub grillowanych składników dań – z hakiem do zawieszania nad kuchnią;
- do sałatek – kształtem zbliżone do łyżki, z zębami wychodzącymi z „główki”.
Warto pamiętać o najważniejszych zasadach estetycznego serwowania dań. Widelce stołowe oraz przystawkowe zawsze powinny być podawane razem z pochodzącym z tego samego kompletu nożem i łyżką, gdyż razem tworzą one elegancki duet. Generalnie rzecz ujmując, korzystanie w trakcie posiłku z talerzy i sztućców z tego samego kompletu jest w dobrym tonie i świadczy o szacunku gospodarza miejsca względem zaproszonych gości. Inwestowanie w najwyższej jakości, ozdobne przybory kuchenne to zatem tak naprawdę istotny krok ku zbudowaniu pozytywnego wizerunku lokalu gastronomicznego zarówno wśród stałych, jak i przyszłych klientów.
Widelce – gdzie kupić najlepsze?
Jeśli chcesz nabyć najwyższej jakości widelce po przystępnych cenach, nie wahaj się skorzystać z naszej oferty. W zależności od Twoich indywidualnych potrzeb możesz u nas nabyć całe komplety sztućców, jak i pojedyncze sztuki widelczyków o różnym przeznaczeniu. Znajdziesz tutaj jedynie produkty najbardziej uznanych w Polsce, a nierzadko i na świecie marek (głównie ETERNUM, ale także PROFI LINE, EBRO i LOUISA). Dzięki wykorzystaniu przy produkcji sztućców wysokiej jakości materiałów, akcesoria te nadają się do wieloletniego użytkowania. Dzięki atrakcyjnemu designowi posługiwanie się nimi w trakcie posiłków potęguje odczuwaną w czasie konsumpcji dań przyjemność.